
Potatisgratäng i Airfryer
En potatisgratäng passar ofta in lite här och var. Men oftast blir den bäst tillsammans med en grillad eller stekt finare köttbit: Så då måste man ju kunna svänga ihop en potatisgratäng snabbt och enkelt. Jag provade i vår nya Airfryer i går, och, tja, du vet hur det blir när jag lagar mat, det blir utmärkt.
Ingredienser
3 potatisar av mjölig sort
1 gul lök
5 dl vispgrädde
Dina favoritkryddor
En skväll rapsolja och kanske en klick smör.
Gör så här:
Skala och skiva potatisen.
Skala och skiva löken.
Slå någon centiliter olja i botten av skålen du ska ha i Airfryern. Se till att det täcker hela botten. Lägg ett lager potatis i botten, lägg sedan ett litet lager lök. Fortsätt att varva och avsluta med ett lager potatis. Ta fram kryddorna, jag brukar ta min kaffekvarn, där jag har hela sorter av olika peppar, svart, vit, grön, rosé samt en del grovt salt. Så drar jag några varv med den kvarnen, och häller över. Sist häller jag över vispgrädde, så att det täcker allt.
I Airfryern
180 – 200 grader i omkring 65 minuter. Jag skriver omkring eftersom det varierar. Öppna Airfryern efter 55 minuter och känn. Potatisen ska vara mjuk, då är det färdigt. Jag körde min i går på 70 minuter, innan den var klar. Tidigare i sommar har jag haft den klar på knappt 60 min.