
Raggmunk med fläsk och lingon
Husmanskost på stekhällen. Det här är nog bland det bästa jag vet. Men av någon anledning blir det väldigt sällan jag lagar till det, raggmunk med fläsk. Hör bara på namnet, raggmunk. Gott bara där. Tänkte ordna det på stekhällen i somras, men av någon anledning blev det inte så. Så åkte vi ju till Italien ett par månader. Så det är först nu som det blir tid att ordna till bristen. Denna var riktigt god, och till nästa sommar, när jag har plockat fram min stekhäll igen, så lovar jag att det ska bli Raggmunk och stekt fläsk. Jag tycker redan det vattnas i munnen. Här är receptet:

Ingredienser för fyra portioner
800 g potatis [8-10 st]. Det bästa är fast potatis, men jag har haft mjölig och det fungerar utmärkt. Då ska du helst låta den rivna potatisen ligga i vatten några minuter, så att du får bort lite stärkelse.
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl standardmjölk
1 ägg
600 g rimmat sidfläsk, skivat. Ibland har jag inte fläsk hemma, då är jag lite impulsiv och plockar fram några paket bacon från frysen, och knaper steker. Det är nästan så att det blir godare.
smör, till stekning

Gör så här:
Skala potatisen, eller om du är lat som jag, skölj potatisen, och riv den med skalen på.
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1 dl smet per raggmunk.
Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
Servera munkarna med fläsket och antingen rårörda lingon eller hemkokta lingon. Absolut inte sockerstinna köpta eller lingonsylt. Här ska det vara riktiga grejer.
På stekhällen
Du kan givetvis steka raggmunkarna på stekhällen. Jag brukar då börja med att steka fläsk, och det flottet som blir steker jag raggmunkarna i. Jag tillför alltså inget extra smör till själva raggmunken, utan bara en liten klick när jag steker fläsk. När fläsket är färdigt lägger jag upp det på kanten, så att det håller en trevlig värme.

Som jag skrev tidigare, så missade jag att göra raggmunkar denna sommar. Men till nästa sommar lovar jag att återkomma, med tillverkningen på min stekhäll. Det kan bli så illa att när jag börjar ordna med detta på min stekhäll, så kommer grannarna på vår camping och vill smaka. De är ganska många, så jag måste kanske plocka undan någon munk så att jag själv får smaka.
Det ska bli spännande att plocka fram stekhällen igen, och börja laga mat på den. Jag har ganska många olika grejer som jag vill prova. Om du bara hänger kvar här, så kommer du att få ta del av en hel del recept som man kan göra på stekhällen. Jag ska inte avslöja här vad jag har i tankarna, men har du sett Kapten Mat på YT, så har du säkert blivit lockad av en del, det är i vart fall där jag hittar mycket av min inspiration. Och så blir det så gigantiskt gott. Bara enkla pannkakor blir dubbelt så goda, jag får numera göra dubbel sats när det vankas pannkakor, jag kan tänka mig något liknande när jag ska göra mina munkar. Fläsket sprider en härlig doft, det är därför jag tror att grannarna kommer och gärna bjuder in sig själva, det kan bli fina kalas.