Syltgurka – gammaldags godsak.

Kommer du ihåg, på den gamla goda tiden, när det var söndagsstek och till det serverade man syltgurka.

Västeråsgurka, perfekt till syltgurka

Det läskas lite i munnen numera när jag hör ordet syltgurka. Det är inte riktigt samma sak som pressgurka, du vet den där när du gör en 1-2-3-lag, skivar upp lite vanlig slanggurka, lägger i en skål, häller över lagen, så att det täcker, och sedan ställer du något tungt och pressar gurkan. Det blir i och för sig väldigt gott, men än godare är då en gammeldags gjord syltgurka. Följ länken för receptet.

Skivad slanggurka blir inte syltgurka, det blir pressgurka.
Skivad slanggurka blir inte syltgurka, det blir pressgurka.

Gurka till mycket

Gurka kan man använda till mycket. I Lördags hade vi gäster och jag plockade med mig en flaska Tre Apor, Bubbel med smak av krusbär och fläder. När jag öppnat och hällt upp i små dessertglas, så toppade jag det hela med några skivor gurka i varje gals. Det blev succé. Så enkelt kan man höja stämningen lite lagom. Jag har ett recept på fläskytterfilé här. Du kan givetvis använda syltgurka även där, som tillbehör.

Skivad slanggurka blir inte syltgurka, det blir pressgurka.
Skivad slanggurka blir inte syltgurka, det blir pressgurka.

Mera gurkrecept

Slår du en snabbis på nätet på recept Gurka, så dyker det upp nästan 3 miljoner. Många är givetvis ungefär samma. Men det visar vilken bredd en gurka har, och om du letar lite så kommer du givetvis att hitta just exakt din favorit. När du tröttnar på den, tja då finns det utrymme för ett nytt recept. Så lyd mitt råd, se till att du alltid har en bit gurka hemma i kylskåpet, eller än bättre i skafferiet. En välutrustad kock har alltid en gurka i handen.

Härligt skivad slanggurka.
Härligt skivad slanggurka.

Lämna ett svar